Μετά τη συνέντευξη στο «Βήμα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, άφησε νέες αιχμές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής για τη στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την Τουρκία.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε μεν θετική την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, όμως, επέστησε και πάλι τον κίνδυνο του εφησυχασμού, θέτοντας όλα τα ανοιχτά ζητήματα μείζονος σημασίας με τη γείτονα.
«Θετική η επίσκεψη Ερντογάν, όμως, δεν εφησυχάζουμε» είπε και πρόσθεσε: «Όλοι πιστεύουμε ότι η πραγματική αλλαγή σελίδας οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli, το ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τη νέο-οθωμανική θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”».
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως το Κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει άλυτο και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Διόλου τυχαίο ότι ο υπουργός επισήμανε πως η εθνική μας πολιτική δεν πρέπει να προσλαμβάνεται μόνο ως τουρκοκεντρική, καθώς «πρέπει να εκπέμπει μήνυμα προστασίας της κυριαρχίας και αυτό δεν συνιστά ευχέρεια ή επιλογή, είναι συνταγματική υποχρέωση όλων μας».
Να σημειωθεί πως μετά από σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για το τι μέλλει γενέσθαι με το Στεφανοβίκειο, ο κ. Δένδιας αντέτεινε πως μπορεί να γίνει μία κλειστή ενημέρωση δίχως να δείχνει καμία πρόθεση υπεράσπισης του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Φλώρου.
Νομοσχέδιο για ΕΑΒ, πρόγραμμα κατοικιών για στελέχη ΕΔ
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε νομοσχέδιο για «την προστασία και την επιβίωση» της ΕΑΒ, ενώ επανέλαβε τη στοχοθεσία για αλλαγή μοντέλου σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία μέσω της υιοθέτησης του «φινλανδικού μοντέλου» και την έμφαση στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Επίσης, σημείωσε πως δρομολογείται πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά. «Ελπίζω ότι σε συνεννόηση με τον κ. Παπαθανάση θα χρηματοδοτηθούν σύντομα 500 κατοικίες σε 13 νησιά» συμπλήρωσε.